Elk jaar met oud en nieuw maken de meesten van ons een lijst met goede voornemens. Het zijn allemaal voornemens die goed voor ons en onze naasten zijn, dus eigenlijk zouden we die moeten kunnen uitvoeren. Maar niets is minder waar.
We beginnen vaak vol goede moed, vervolgens krijgen we het druk of hebben we andere dingen aan ons hoofd. Onze, vaak eenvoudige, voornemens worden moeilijker en moeilijker om waar te maken. Als we erover nadenken, gaan we ons schuldig voelen en vervolgens besluiten we er niet langer meer over na te denken. We beginnen er vaak pas weer aan te denken als het volgend nieuwjaar gevierd wordt.
Dat het velen van ons niet lukt om zich aan de goede voornemens te houden, heeft te maken met een bepaald patroon wat zich telkens herhaalt. Hoe komt het anders dat we veel dingen die goed voor ons zijn en makkelijk om te doen, gewoon niet doen?
Een dergelijk patroon ziet als volgt uit:
- vol enthousiasme en vastberaden beginnen we aan onze voornemens;
- vervolgens maken we de dingen moeilijker dan ze in werkelijkheid zijn (te veel, te snel, te lang bezig zijn met uitvoeren van onze voornemens)
- langzaam verliezen we de interesse en de moed;
- en uiteindelijk overtuig je jezelf er van dat het eigenlijk niet nodig is.
Is dit ook voor jou een herkenbaar patroon? Ga je dan niet schuldig voelen. De laatste 100 keer dat je dat probeerde werkte dat ook niet, in ieder geval niet permanent. Het belangrijkste is om te beseffen dat je niet wordt opgezadeld met dit patroon, maar dat je het zelf in de hand hebt. Je hebt alleen inzicht nodig, gevolgd door ervaring, voor het in gang zetten van dingen die wél voor je werken. Ik kan jou helpen om dit inzicht te krijgen. Laat het me weten als je hulp nodig hebt bij het volhouden van een goed voornemen!