November 03 2013

De waarde van toegevoegde waarde.

Het concept van Waardebepaling Achteraf of Pay What You Want boeit me al sinds lange tijd. Nu Instituut voor Effect een nieuw jasje heeft gekregen en ik bezig ben geweest met het vernieuwen van het aanbod, heb ik besloten om met dit concept te gaan werken. Omdat ik weet dat ik een toegevoegde waarde kan bieden, wil ik graag op een laagdrempelige manier toegang hier toe verschaffen. En natuurlijk omdat ik vreselijk nieuwsgierig ben wat het oplevert – ik hou er ontzettend van om verrast worden!

Restaurant Trust in Amsterdam werkt inmiddels ook met dit concept. Ik realiseer me dat het voor potentiële deelnemers niet gemakkelijk is om te gaan werken met waardebepaling achteraf. Een inzicht, advies of ervaring is wellicht lastiger te beoordelen dan een diner.

Het mooie aan dit concept vind ik dat het eigenlijk niets uitmaakt wat je ‘teruggeeft’ als waardering voor een geleverde dienst. Wij zijn gewend om de waarde van iets in geld uit te drukken. Ook ik heb geld nodig om te kunnen blijven doen waar ik goed in ben. Maar geld is wat mij betreft niet de enige manier om waardering uit te drukken. Ik ben zo benieuwd naar alle andere creatieve manieren van het bepalen van een waardering.

Op dit moment ben ik bezig met het maken van een verlanglijstje, ter inspiratie en als zetje in de goede richting. Wat een pret om op te schrijven waar je hart sneller van gaat slaan – het voelt net als het maken van een wenslijstje voor Sinterklaas of de Kerstman. Maar zo ervaar ik ook het werken met dit concept – als cadeautje voor mezelf nadat ik voor iemand anders van betekenis ben geweest!