January 22 2014

Waar heb jij spijt van?

Er komt een moment in je leven dat je na gaat denken over het verloop van jouw leven. Je denkt na over de dingen waar je spijt van hebt. Afgelopen week kwam ik op Facebook een artikel tegen over de top 5 redenen van spijt bij mensen die op hun sterfbed liggen.

Het artikel heeft ontzettende indruk op me gemaakt. Net zo veel indruk als de film The Bucket List (2007, met de voortreffelijke rollen van Jack Nicholson en Morgan Freeman), die ik eindelijk afgelopen kersvakantie heb kunnen zien.

Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is het feit dat ik – met de dingen die ik doe – er uiteindelijk naar toe werk dat mensen op het sterfbed minder spijt betuigen over hun leven. In de top 5 staat op de eerste plaats: ‘Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.’ en op de vijfde plaats ‘Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.’

Ik moet bekennen dat deze twee redenen ook door mij genoemd zouden kunnen worden als ik niet bewust aan de slag was gegaan met het Instituut voor Effect en mijn leven geen andere wending had gegeven. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk dit is, maar ik heb een mechanisme gevonden om het tij te keren.

Dit inzicht wil ik aan iedereen geven die bereid is om te kiezen een eigen leven te leiden en geen spijt te hebben wanneer het eindstation in zicht is. Voor velen van ons, gelukkig, nog een ver-van-mijn-bed-show, maar wel iets om over na te denken. Ben jij bereid?