August 21 2013

Wanneer je danst, breng je hulde aan het leven…

Dat zegt men in het Midden-Oosten. En daar kan ik me helemaal in vinden. In iedereen schuilt ergens wel een danser, want mensen houden, over het algemeen, van beweging. We zijn alleen vaak niet in de gelegenheid om dat te uiten. Meestal wonen we zo in ons hoofd dat we de rest van ons lichaam bijna vergeten zijn, of alleen nog maar als gebruiksvoorwerp zien.

We weten allemaal dat er een sterke onderlinge samenhang is tussen onze gedachten en ons lichamelijk functioneren. Dansen is iets lichamelijks en het is intuïtief. Intuïtie is kennis die zich niet laat verklaren; je lichaam begrijpt iets eerder dan je geest. Door je te concentreren op danspasjes of door gewoon lekker vrij te dansen op het ritme van de muziek laat je lichaam en geest nauw samenwerken. In de dans ben je in meer harmonie met je lichaam en ben je je er meer bewust van. Dansen is een abstracte en juist daardoor een heel directe manier om overeenstemming te creëren met je omgeving – de muziek, de anderen op de vloer en een danspartner. In dans kun je communiceren zonder woorden, en daarmee kun je op een andere manier emoties uiten dan in taal.

Ik gebruik de dans op structurele basis om te ontspannen en om me op te laden. Het is voor mij ook een spiegel: als ik gestrest ben of niet lekker in mijn vel zit, dan doet mijn lichaam niet wat ik wil tijdens het dansen. Maar tegelijk verbetert het ook mijn lichaamshouding. Je houding drukt altijd iets uit. Een krachtige houding werkt verkwikkend. Een verandering van houding heeft rechtstreeks invloed op je stemming en zelfbeeld. Je houding en lichaamsbeweging hebben op hun beurt weer invloed op hoe anderen je zien.

Omdat ik geloof dat dansen je vrijer maakt, je expressiviteit ondersteunt en er o.a. voor zorgt dat je je in het dagelijkse leven gemakkelijker uit, integreer ik het – naast andere creatieve werkvormen – vaak in mijn trainingen en workshops. Dans en geniet – je zult verbaasd zijn over de mogelijkheden die in je schuilen!