July 05 2013

Een ‘uitstapje’ voor Defensiemedewerkers.

Afgelopen week stond voor mij in het teken van de SPOK-week (Sharing the Power of Knowledge), wat elk jaar georganiseerd wordt door de verschillende krijgsmachtonderdelen. De doelstelling van SPOK is om een bijdrage te leveren aan de professionalisering van het netwerk van de opleiders binnen Defensie. Instituut voor Effect werd, voor de tweede keer, gevraagd om twee workshops te verzorgen: over mentale modellen en over wat systeemdenken is.

Ik vind het een geweldig initiatief omdat ik het heel goed vind als organisaties hun medewerkers de mogelijkheid geven voor ‘uitstapjes’. En met deze uitstapjes bedoel ik vooral: de kans krijgen om uit de vertrouwde omgeving en routine te stappen en om mogelijkheden te creëren voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling.

Het is altijd weer spannend – ook voor een ‘oude’ rot in het vak zoals ik – om een workshop te geven over deze twee complexe onderwerpen. Maar ook deze keer had ik te maken met deelnemers die open en leergierig zijn en mij als trainer het voordeel van de twijfel geven. Vervolgens ontstaat er bijna vanzelf een geweldige dynamiek tussen de trainer en de deelnemers en is iedereen moe maar voldaan aan het einde van de dag. De deelnemers waren bereid om – onder mijn begeleiding – hun zogenoemde ja-maars en persoonlijke waarden te onderzoeken. Vervolgens breng ik hen tot het onderste niveau van de ijsberg, daar waar de overtuigingen en veronderstellingen over hoe de wereld in elkaar zit zich huisvesten.

We hebben elkaar een spiegel voorgehouden en met verbazing ontdekt hoe ons brein grote abstractiesprongen maakt. En hoeveel we eigenlijk niet zeggen tijdens een gesprek, maar ondertussen wel denken. Dan kom je erachter dat de gedachtes die je tijdens zo’n gesprek hebt de uitkomst van dat gesprek uiteindelijk zullen beïnvloeden. Een eyeopener voor iedereen.

Daarna zijn we aan de slag gegaan met het benaderen van problemen met de systeembril op en dat heeft wederom tot verrassende conclusies en vervolgstrategieën geleid. Het ‘uitstapje’ is wat mij betreft zeer geslaagd, ook gezien de verschillende tweets en mails die ik onmiddellijk na de workshops heb ontvangen.

 

Leave a Comment