May 31 2013

Oefening: resultaat telt

De grondlegger van de structuurdynamica – een theorie die als basis geldt in mijn visie en werkwijze – is Robert Fritz. Naast zijn waardevolle inzichten in hoe mensen handelen binnen bepaalde structuren en patronen, biedt hij verschillende methoden om deze structuren niet alleen te herkennen, maar ook te veranderen. 

Het gaat te ver voor een blog om deze complexe theorie helemaal uit te leggen. Wat ik graag met jullie wil delen, is een oefening (zes stappen) voor het bereiken van bepaalde doelstellingen (resultaten). Let vooral op stap twee en drie en probeer de spanning van de tussenruimte te voelen.

Stap 1 Kies een resultaat dat je wilt creëren. Houdt het klein, voorlopig. Kies iets wat je de komende weken kunt creëren. Iets wat binnen je bereik ligt qua vaardigheden, capaciteiten en talenten. Iets waar je tijd voor hebt. Heb je het?

Stap 2 Pak nu een vel papier. Teken aan de bovenkant van het papier een kader. Schrijf of teken hierin het gewenste resultaat wat je bedacht hebt, het hoeft niet heel uitgebreid te zijn. Het belangrijkste is dat jij weet wat je bedoelt.

Stap 3 Nu je het resultaat beschreven/getekend hebt, teken je een kader aan de onderkant van het blad. Beschrijf in dit kader jouw huidige realiteit; waar sta je nu ten opzichte van het resultaat dat je wilt bereiken?

Stap 4 Schrijf vervolgens in de tussenruimte (de ruimte tussen de twee kaders) welke actiestappen je gaat ondernemen om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen. De stappen hoeven niet meteen in de juiste volgorde gezet te worden, dit kan later. Probeer voor zover het lukt wel alle benodigde stappen op te schrijven.

Stap 5 Bedenk nu welke stappen je als eerst moet nemen en welke daarna logischerwijs volgen. Geef de stappen cijfers. Voorzie elke stap ook van een datum waarop je vindt dat je deze genomen moet hebben, dit geeft je houvast.

Stap 6 Creëer het gewenste resultaat! Blijf in de gaten houden op welk(e) moment(en) en om welke reden je bijvoorbeeld afwijkt van de stappen die je voor ogen had. Hierin kun je namelijk wel eens structurele patronen gaan herkennen, en daar leer je van.

Blijf experimenteren, blijf leren. Het geeft je gaandeweg nieuwe inzichten, en dat is wat telt.

 

Leave a Comment